Klima som vores

Klima som vores

I Thomas Vinterbergs dramaserie fra 2024 ’Familier som vores’ gør stigende vandstande Danmark ubeboeligt. Alle danskere evakueres i en bureaukratisk øvelse. Så galt går det nok næppe lige foreløbigt selvom det går hurtigt og det går den forkerte vej. Der er ingen tvivl om, at vejret bliver vildere og vildere som konsekvens af klimaforandringerne. Og at vi skal forholde os til en virkelighed, hvor dette vil få stor betydning for os og for fremtidens generationer. Hvordan vil klimaet udvikle sig i de næste 5, 10, 20 og 100 år? Hvad skal der til for at påvirke udviklingen i en positiv retning? Og hvilke konsekvenser vil forandringerne have for vores adfærd, fællesskab, sundhed og samfundets bæredygtighed? Tre forskere giver hver deres faglige indflyvning til emner såsom storme, vandstandsstigninger, oversvømmelser, adfærd og psykologi samt det store billede omkring klimaforandringerne på globalt niveau. Efter dette vil der være en samtale med Thomas Vinterberg om temaerne i tv-serien ’Familier som vores’ og hans arbejde med emner såsom klima, oversvømmelser, krisehåndtering og det psykologiske aspekt i skabelsen af serien. Lotte Folke Kaarsholm, redaktionschef for Opinion, Politiken, vil være moderator og vært på aftenen.

Program

19.00: Velkomst

19.05: Når vandet stiger, Vivi Katrine Pedersen, lektor i geologi, Aarhus Universitet
Det globale havniveau stiger. Men hvorfor gør det det? Og hvor hurtigt går det? Her fokuserer vi på de forskellige fysiske processer der er involveret, og hvad det stigende havniveau betyder for os.

19.20: Klima og kriseadfærd, Michael Bang Petersen, professor i statskundskab, Aarhus Universitet
Hvordan reagerer vi mennesker, når vi står i en krise? Kan vi forvente, at vi står sammen efterhånden som klimakrisen tager til - eller er det alle for sig selv? Vi sætter fokus på menneskets psykologi og kriseadfærd midt i klimakrisen

19.35: Vores og klodens fremtid, Sebastian Mernild, professor i glaciologi, Syddansk Universitet
Vores klima er i hastig forandring mod højere og højere temperaturer og dermed også mere nedbør og et stigende havniveau. Vi må forvente ikke ubetydelige klimakonsekvenser, og derfor bliver klimatilpasning en nødvendighed. Men hvad gør vi helt konkret?

19.50: Kaffe og kage i Vandrehallen

20.20: Klima, krise og samfund i ’Familier som vores’, samtale med Thomas Vinterberg

21.00: Tak for i aften.

Kom med denne aften, hvor Aarhus Universitet og Aarhus Kommune i samarbejde med Folkeuniversitetet tager temperaturen på vores klima og inviterer ind til foredragsaften i Aulaen på Aarhus Universitet som en del af årets MatchPoints-konference. Arrangementet retter sig mod alle, der interesserer sig for klima og klodens fremtid.

Arrangementet "Klima som vores" er den folkelige del af Aarhus Universitets internationale konference MatchPoints 2025: Beyond Climate Neutrality - How Do We Get the Planet back on Track? Konferencen er blevet til i samarbejde med Aarhus Kommune.

DATO: Torsdag den 15. Maj 2025

STED: Søauditorierne (Per Kirkeby), Aarhus Universitet, Bartholins Allé 4, 8000 Aarhus C

TIDSPUNKT: Kl. 19.00-21.00

PRIS: Kr. 80 inkl. kaffe, te og kage

TILMELD DIG HER

OBS: Hvis du ligeledes ønsker at deltage i den akademiske konference torsdag og fredag, skal du tilmelde dig via Registration-siden her. Så kan du tilvælge arrangementet med Thomas Vinterberg som en del af din generelle tilmelding.

Oplev kunstudstillingen Be More - Use Less

Rundt om arrangementet i aulaen kan du opleve kunstudstillingen Be More - Use Less, der er skabt af samtidskunstner Lise Vestergaard. Mød op i god tid inde - og bliv inspireret i din kaffepause.

Be More - Use Less er lavet som en inspiration til os alle til at skrue ned for forbruget og skabe små forandringer. Udstillingen udfolder klimadebatten gennem sanserne, hvor værker og lydspor tilsammen inspirerer til at forbrugsreducere og sætte fokus på klimaet. Udstillingen består af 12 værker, 12 konkrete ideer til at handling og 12 lydspor med inspiration til at forbruge mindre. 

Lise Vestergaard er stærkt inspireret af graffiti og udforsker forholdet mellem menneske og natur. Hun skaber Trash Art, Street Art og værker med en stærk vision om at fremme samtalen om forbrug og klima. En samtale, der i sidste ende gerne skal resultere i handling.