Vores digitale sikkerhed

Vores digitale sikkerhed

I takt med at vores digitale tilstedeværelse øges, bliver vores personlige data nemmere tilgængelige og truslen fra cyberkriminalitet og spionage øges. Hackere og fjendtlige stater arbejder systematisk på at ramme udvalgte mål – også i Danmark. Samtidig er det højeste prioritet at bevare og sikre borgernes tillid til det digitale. Denne lørdag tager vi derfor temperaturen på din, min og landets digitale sikkerhed, når Aarhus Universitet og Aarhus Kommune i samarbejde med Folkeuniversitetet inviterer til temadag på DOKK1 lørdag den 20. april 2024 som en del af årets MatchPoints-konference. Dagen retter sig mod alle, der interesserer sig for deres egen og samfundets digitale sikkerhed - og du kan tilmelde dig flere forskellige aktiviteter eller besøge stande fra Institut for Datalogi og Sikker Digital. Læs mere nedenfor.

Arrangementet "Vores digitale sikkerhed" er den folkelige del af Aarhus Universitets internationale konference MatchPoints 2024 om Cybersecurity. Konferencen er blevet til i samarbejde med Aarhus Kommune.

Lørdagens arrangement er planlagt i et samarbejde mellem Folkeuniversitetet, Kalmarunionen, Aarhus Kommune, DIGIT, Sikker Digital og Datalogi på Aarhus Universitet.

DATO: 20. April 2024

STED: DOKK1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C

TIDSPUNKT: 10.30-15.30

PRIS: Se de enkelte dele


Foredragsrække om cybersikkerhed

I vores foredragsprogram stiller vi sammen med nogle af landets førende forskere og eksperter stiller vi skarpt på, hvilke spor vi efterlader gennem vores færden i cyberspace, hvordan vi håndterer trusler mod den kritiske infrastruktur, og hvordan fremtidens digitale valuta ser ud. Vært for foredragsprogrammet er journalist Jacob Rosenkrands fra DR. Det er muligt at tilmelde sig et formiddags- og/eller et eftermiddagsspor. Deltagelse i et spor koster 75 DKK.


"Hacker-aktivitet": Capture The Flag

I samarbejde med Kalmarunionen (https://kalmarunionen.dk) afholder vi en Capture The Flag konkurrence, hvor både begyndere og garvede kan prøve kræfter med en række opgaver udarbejdet af Kalmarunionen. Tilmeld dig ved at klikke på knappen til højre på siden - og prøv kræfter med at tænke og agere som en hacker. Tilmelding er påkrævet. Pris inkl. frokostforplejning er 75 DKK. 

Program for Capture The Flag:

10:00 – 10:30: Dørene åbnes 

10:30 – 10:50: Introduktion til Capture The Flag-konceptet

10:50 – 15:00: Opgaveløsning (med frokostforplejning undervejs)

15:00 – 15:15: Konkurrencen afsluttes samt præmieoverrækkelse

15:15 – 15:30: Q&A og mulighed for feedback


Hvad er Capture the Flag?

En Capture the Flag (CTF) konkurrence er en form for cyber-sikkerhedsøvelse, der udfordrer deltagere til at løse en række opgaver for at opnå adgang til digitale "flags" eller koder, som er gemt på forskellige virtuelle systemer. Målet med konkurrencen er at teste og forbedre deltagernes færdigheder indenfor bl.a. hacking, reverse engineering, kryptografi, steganografi og web-sikkerhed.

Deltagerne får adgang til et virtuel miljø, der simulerer en kompleks netværksinfrastruktur, og de skal løse en række udfordringer, som varierer i sværhedsgrad. Disse udfordringer kan omfatte at finde sårbarheder i kode, dekryptere kryptografiske nøgler, manipulere data, eller navigere gennem beskyttede systemer. Når en deltager har løst en udfordring, får de adgang til et flag, som de kan indsende for at score point.


Workshop for børn i 4.-6. klasse: Spil minigolf og undgå at blive hacket 

Minigolf-workshop med robotter for børn i 4.-6. klasse og deres forældre med fokus på leg og læring om cybersikkerhed. I workshoppen skal vi spille minigolf med robotter og opleve hvad der sker, når spillet angribes af hackere? Hør mere om sikkerhed, åbne linjer, koder og programmering – og få en forståelse for, hvordan det at blive hacket kan undgås. Formålet med workshoppen er at deltagerne via spil og leg med robotter bliver opmærksomme på udfordringerne ved at sende ting via åbne linjer. De bliver bedre til at forstå sikkerhed og får snust til hacking, programmering og koder. De bliver opmærksomme på, hvad man skal være opmærksom på! Workshoppen varer ca. 1 time og kører i 4 omgange i løbet af lørdagen. Akvititeten er gratis, men kræver tilmelding.


Om DOKK1

Dokk1 er sin egen: Et hus, der samler offentlige institutioner som bibliotek og borgerservice med DR Sporten og Vejret, og fungerer som kulturhus og samlingssted for hele Aarhus. Dokk1 giver plads til fællesskaber, fordybelse, læring, leg og bevægelse. Dokk1 er en central del af omdannelsen af inderhavnen i Aarhus fra industrihavn til byrum. Dokk1 er et hus med mange beboere – heriblandt kommunale organisationer og virksomheder. Læs mere om DOKK1.