Om temaet

Velfærdsstaten er en af den vestlige verdens største bedrifter. Den sikrer, at de arbejdsløse har en indtægt, og at de syge og de gamle bliver plejet. Uden den ville millioner lide som følge af fattigdom og sygdom. Derfor er det heller ikke overraskende, at undersøgelser blandt vælgere i Danmark gang på gang viser, at vælgerne foretrækker et solidt og pålideligt velfærdssystem frem for skattelettelser.

Alligevel står velfærdsstaten over for udfordringer. Stigende omkostninger og store socioøkonomiske forandringer, såsom globalisering og automatisering, gør det nødvendigt, at vi finder svar på nye, presserende spørgsmål: Hvordan sikrer vi lige muligheder for alle i en global økonomi med et stort fokus på kompetencer? Hvad er de politiske konsekvenser, hvis det ikke lykkes for os? Hvordan udnytter vi automatiseringsmulighederne bedst i forbindelse med levering af offentlige serviceydelser? Hvilke moralske dilemmaer skal vi forholde os til i forbindelse med  automatiseret levering af offentlige serviceydelser? På MatchPoints Seminar 2018 mødes eksperter inden for en række forskellige områder med ansatte i velfærdsstaten for at undersøge disse og lignende spørgsmål.

MatchPoints 2018 består af en 3-dages faglig konference på engelsk samt et debatarrangement på dansk torsdag aften og en debataften på engelsk i Musikhuset fredag aften. Det er også muligt at tilmelde sig lørdagens konferenceprogram om sociale robotter seperat. Klik rundt på dette website og læs om de forskellige dele af MatchPoints Seminar 2018. Vi ses i maj!

Hovedtalere under MatchPoints konferencen

James Heckman er Henry Schultz Distinguished Service Professor of Economics på Chicago Universitetet i USA, og Nobelprisvinder i økonomi. Heckman forsker i tidlig investering i små børns udvikling og de afledte gavnlige resultater for samfundet. Læs mere (på engelsk) om James Heckman her.

Vær opmærksom på, at professor James Heckman taler to gange under MatchPoints 2018:

  • James Heckman bidrager på MatchPoints Seminar 2018 torsdag formiddag med oplægget:
    Should Denmark invest More – or Differently – in Early Childhood?
  • Fredag aften i Musikhuset Aarhus taler James Heckman om:
    Education, Inequality and the Welfare State

Læs dansk artikel i Børn&Unge nr. 2/2018 om Heckmans forskning:
https://www.epaper.dk/buplforbund/boernogunge/2018/022018/

Guy Standing Professorial Research Associate på SOAS University of London samt medstifter og æresmedlem af ledelsen i Basic Income Earth Network (BIEN), en ikke-statslig organisation som arbejder for borgerløn til alle. Read more about Guy Stading here

Guy Standing bidrager på MatchPoints Seminar 2018 med oplægget: Rentier Capitalism and the Precariat: Arguments for Basic Income

Torsdag den 24. maj: Mød Norma, Silbot m.fl. 

Torsdag aften i Søauditorierne kan du hilse på de to robotter Norma og Silbot.

Norma er en såkaldt humanoid robot, Norma - en humanoid robot, der kan tale engelsk og kan skelne mellem drenge og piger. Hun kan også fortælle hvem hun er og blive din ven. Kom og hør, hvad Aarhus Kommune allerede nu bruger en humanoid robot til. Læs mere om Norma her

Siibot er en koreansk robot til træning af hjernes mange funktioner. Læs mere om hvorfor Silbot bruges i Aarhus Kommune her

Denne aften får du også mulighed for at møde en lang række politikere, fagfolk og praktikere, der alle vil diskutere og præsentere forslag til aftenens tema: Hvem redder velfærden: Robotterne eller de frivillige? Desuden fremfører Nørrebro Teater en videnskabsmonolog ud af Tænkepausen om Velfærd, forfattet af professor Carsten Jensen fra Aarhus Universitet. Læs meget mere om torsdag aften her

Denne aften afholdes på dansk.

        

Fredag den 25. maj: MatchPoints aften i Musikhuset 

Uddannelse: Fremtiden for Velfærdsstaten?

Nobelprisvinder i økonomi og ekspert i human udviklingsøkonomi James Heckman holder fredag den 25. maj oplæg om velfærd, ulighed og uddannelse. Heckmans oplæg efterfølges af en paneldebat med bl.a. professor Niels Egelund, MF og tidl. minister Morten Østergaard, direktør i Voluntas Morten Albæk m.fl. som paneldeltagere.
Tilmelding til arrangementet åbner den 22. januar. Pris 300,-. Bemærk, der er begrænset antal pladser. Denne aften afholdes på engelsk.

Læs mere her: http://matchpoints.au.dk/da/aftenprogram-i-musikhuset-fredag-25-maj/

Lørdag den 26. maj: Temadag om Sociale Robotter

De såkaldte “sociale robotter” kan evt. bruges til at aflaste ansatte inden for social- og sundhedsarbejde både fysisk og psykisk og samtidig give nye muligheder for, hvordan borgerne kan modtage sociale og sundhedsmæssige ydelser – en ’win-win’-løsning for begge parter. Forskningen inden for social robotteknologi og studier af interaktioner mellem mennesker og robotter viser dog, at en særlig indsats inden for ’bruger-drevet design’ er nødvendig.Kom og hør forskere og praktikere diskutere, om bruges af sociale robotter kan gør vores liv bedre?

Hvis du har tilmeldt dig hele konferencen, er denne dag en del af dit program. Ellers er det muligt at købe en dagsbillet til denne dag – tilmeld dig her.

Se lørdagens program og læs mere om lørdagens robot-workshops og om performanceteatret ROBOT DREAMS her

Kommune Forfra – Aarhus gentænker velfærden

Hvor stor en rolle kan – og skal – det offentlige spille i fremtidens velfærdssamfund, og hvordan spiller borgerne med. Læs debatoplægget Kommune Forfra, og få inspiration til, hvordan Aarhus Kommune løbende gentænker udviklingen i velfærden.

Hvilken rolle vil robotter spille i fremtidens velfærdssamfund?

Værter for MatchPoints Seminar 2018

 

 

Samarbejdspartnere ved Matchpoints Seminar 2018