Om temaet

Velfærdsstaten er en af den vestlige verdens største bedrifter. Den sikrer, at de arbejdsløse har en indtægt, og at de syge og de gamle bliver plejet. Uden den ville millioner lide som følge af fattigdom og sygdom. Derfor er det heller ikke overraskende, at undersøgelser blandt vælgere i Danmark gang på gang viser, at vælgerne foretrækker et solidt og pålideligt velfærdssystem frem for skattelettelser.

Alligevel står velfærdsstaten over for udfordringer. Stigende omkostninger og store socioøkonomiske forandringer, såsom globalisering og automatisering, gør det nødvendigt, at vi finder svar på nye, presserende spørgsmål: Hvordan sikrer vi lige muligheder for alle i en global økonomi med et stort fokus på kompetencer? Hvad er de politiske konsekvenser, hvis det ikke lykkes for os? Hvordan udnytter vi automatiseringsmulighederne bedst i forbindelse med levering af offentlige serviceydelser? Hvilke moralske dilemmaer skal vi forholde os til i forbindelse med  automatiseret levering af offentlige serviceydelser? På MatchPoints Seminar 2018 mødes eksperter inden for en række forskellige områder med ansatte i velfærdsstaten for at undersøge disse og lignende spørgsmål.

Om MatchPoints 2018

MatchPoints 2018 består af en 3-dages faglig konference på engelsk samt et debatarrangement på dansk torsdag aften og en debataften på engelsk i Musikhuset fredag aften.

Tilmelding åbner fra denne side mandag den 22. januar.

Hovedtalere under MatchPoints konferencen

James Heckman er såkaldt Henry Schultz Distinguished Service Professor of Economics på Chicago Universitetet i USA, han er Nobelprisvinder i økonomi og  ekspert i de økonomiske aspekter af menneskelig udvikling. Læs mere (på engelsk) om James Heckman her.

Han bidrager på MatchPoints Seminar 2018 med oplægget: Should Denmark invest More – or Differently – in Early Childhood?

Guy Standing Professorial Research Associate på SOAS University of London samt medstifter og æresmedlem af ledelsen i Basic Income Earth Network (BIEN), en ikke-statslig organisation som arbejder for borgerløn til alle. Read more about Guy Stading here

Guy Standing bidrager på MatchPoints Seminar 2018 med oplægget: Rentier Capitalism and the Precariat: Arguments for Basic Income

Torsdag den 24. maj: Mød Norma, Silbot m.fl. 

Torsdag aften i Søauditorierne kan du hilse på de to robotter Norma og Silbot.

Norma er en såkaldt humanoid robot, Norma - en humanoid robot, der kan tale engelsk og kan skelne mellem drenge og piger. Hun kan også fortælle hvem hun er og blive din ven. Kom og hør, hvad Aarhus Kommune allerede nu bruger en humanoid robot til. Læs mere om Norma her

Siibot er en koreansk robot til træning af hjernes mange funktioner. Læs mere om hvorfor Silbot bruges i Aarhus Kommune her

Denne aften får du også mulighed for at møde en lang række politikere, fagfolk og praktikere, der alle vil diskutere og præsentere forslag til aftenens tema: Hvem redder velfærden: Robotterne eller de frivillige? Desuden fremfører Nørrebro Teater en videnskabsmonolog ud af Tænkepausen om Velfærd, forfattet af professor Carsten Jensen fra Aarhus Universitet. Læs meget mere om torsdag aften her

Denne aften afholdes på dansk.

 

 

Fredag den 25. maj: MatchPoints aften i Musikhuset 

Uddannelse: Fremtiden for Velfærdsstaten?

Nobelprisvinder i økonomi og ekspert i human udviklingsøkonomi James Heckman holder fredag den 25. maj oplæg om de økonomiske fordele ved at investere i tidlig barndom og udvikling. Heckmans oplæg efterfølges af en paneldebat om investing i uddannelse ift. velfærd med bl.a. professor Niels Egelund, MF og tidl. minister Morten Østergaard, direktør i Voluntas Morten Albæk m.fl. som paneldeltagere.
Tilmelding til arrangementet åbner den 22. januar. Pris 300,-. Bemærk, der er begrænset antal pladser. Denne aften afholdes på engelsk.

Læs mere her: http://matchpoints.au.dk/da/aftenprogram-i-musikhuset-fredag-25-maj/

Kommune Forfra – Aarhus gentænker velfærden

Hvor stor en rolle kan – og skal – det offentlige spille i fremtidens velfærdssamfund, og hvordan spiller borgerne med. Læs debatoplægget Kommune Forfra, og få inspiration til, hvordan Aarhus Kommune løbende gentænker udviklingen i velfærden.